Održivost

UniCredit Bank je svakodnevno posvećena održivom poslovanju. Mi vjerujemo da održivo bankarstvo podrazumijeva ekonomsku, društvenu odgovornost, kao i odgovornost prema okolišu prilikom donošenja odluka i razvoja naše dugoročne strategije. To podrazumijeva našu stalnu posvećenost razumijevanju očekivanja interesnih skupina i stvaranju vrijednosti koja će trajati, podršku ekonomskom napretku i područjima u kojima poslujemo, te konačno pronalazak održivih rješenja koja će istovremeno zadovoljiti više interesnih skupina.

Grupa UniCredit je bila među pionirima kada je u pitanju održivost, tako da se danas možemo pohvaliti sa više od deset godina djelovanja u toj oblasti. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima ostvarili smo značajne rezultate, koji su nas izdvojili na prepoznatljiv položaj.


U okviru naše ekološke strategije, koju smo nazvali ˝Za EKO život˝, implementirali smo veliki broj inicijativa za zaštitu okoliša nastojeći unaprijediti kvalitetu življenja svakog stanovnika  Bosne i Hercegovine. 

Tradicionalno učestvujemo u globalnoj inicijativi Sat za planetu Zemlju gaseći svjetla na sat vremena u našim upravnim zgradama u Mostaru i Sarajevu. Proveli smo veliku akciju preusmjeravanja izvoda na e-mail adresu, u okviru kojeg je banka za svaki preusmjereni izvod izdvajala sredstva u fond za pošumljavanje površina u Bosni i Hercegovini, te smo na lokaciji Makljen u općini Prozor – Rama zasadili ukupno 5.000 sadnica. U saradnji sa RSG grupom, organizirali smo akciju „Uljepšajmo naš grad“, te smo uredili dva dječija igrališta u Sarajevu, park i školsko igralište u Mostaru. Diljem Bosne i Hercegovine smo organizirali niz izložbi fotografija, priča i predaji o bogatoj tradiciji i kulturi naroda Bosne i Hercegovine i njenim prirodnim ljepotama s ciljem izlaganja što većem broju posjetitelja, komunicirajući poruke nužnosti očuvanja prelijepe prirode Bosne i Hercegovine i njene tradicije. Podržavamo projekte energetske efikasnosti i finansiramo obnovljive izvore energije.  

Mi svakodnevno brinemo o našem okolišu, nastojimo unaprijediti životnu sredinu i utjecati na buđenje eko svijesti građana u našoj lokalnoj zajednici. Posvećenost zaštiti okoliša ostat će i ubuduće jedan od naših prioriteta.

 

UniCredit uspješno nastavlja saradnju s Otvorenim zabavnim školama fudbala (engl. Open Fun Football Schools) i tako potvrđuje svoje zalaganje za lokalnu zajednicu. UniCredit, jedan od sponzora UEFA Champions League, aktivno sudjeluje u radu i organizaciji ovog humanitarno-sportskog projekta, koji već godinama uspješno funkcionira u Bosni i Hercegovini posebno na integraciji djece različite nacionalnosti.

Svake godine organizuju se škole fudbala/nogometa na području cijele Bosne i Hercegovine na principu spajanja mjesta, gradova i općina. U festivalu igre i zabave za djecu i roditelje, sudjeluju dječaci i djevojčice od 6 do 14 godina starosti s kojima rade posebno educirani lideri i treneri.

Mini šampioni

UniCredit Bank u saradnji s Otvorenim zabavnim školama fudbala (CCPA), te uz podršku ostalih sponzora tradicionalno zaredom uspješno organizuje događaj za djecu "Mini šampione". Ovaj praznik sporta se održava na dan odigravanja finalne utakmice UEFA Champions League.

Ovaj veliki sportski događaj za djecu organizira se pod direktnim pokroviteljstvom UEFA-e.

"Mini šampioni" se održavaju na 18 stanica Fun Football-a postavljenih na gradskim trgovima. Za djecu se brine preko 100 trenera i asistenata koji sa djecom na svakoj stanici rade fudbalske igre. Sva djeca imaju majice u bojama i imenima finalista Lige šampiona i rad na stanicama se odvija u duhu UEFA takmičenja, navijanja, fair play-a i međusobnog poštivanja.

Osim igranja fudbala/nogometa organizuje se niz kreativnih i edukativnih radionica za djecu – baby, likovna i muzička radionica, te radionice posvećene fudbalu/ nogometu, očuvanju životne okoline, zdravoj ishrani, sigurnosti djece u saobraćaju i fer navijanju.

Događaj "Mini šampioni" je održan do sada u Sarajevu 2011. godine, Mostaru 2012. godine, Banja Luci 2013. godine, Tuzli 2014. godine, Zenici 2015. godine i Bihaću 2016. godine.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo