UniCredit Fondacija

UniCredit fondacija (engl. UniCredit Foundation) je neprofitna korporativna fondacija osnovana 2003. godine kako bi doprinijela razvoju solidarnosti i humanosti u zajednicama i teritorijama u kojima UniCredit djeluje, a posebno u zemljama u kojima je UniCredit prisutan (17 zemalja uključujući Europu i Centralnu Aziju).  UniCredit fondacija predstavlja dodatnu potvrdu zalaganja Grupe UniCredit u promociji kulture moderne korporativne filantropije, što uključuje društvena zalaganja, donacije i volonterski rad.

Fondacija je most između zaposlenih UniCredit banke, koji su zainteresovani i spremni usmjeriti svoju energiju i sposobnosti zalagajući se za društvenu zajednicu i onih kojima je pomoć potrebna.

UniCredit fondacija je aktivna u Bosni i Hercegovini već duži niz godina, kroz različite aktivnosti.

U 2012. godini,  UniCredit fondacija je zaključila i svoj prvi poziv za projekte u Bosni i Hercegovini, koji su povezani sa društvenim poduzetništvom i dječijom zaštitom u lokalnim zajednicama, te objavila odabrane organizacije kojima je dodijeljeno 254.229 KM.

U 2014. godini UniCredit fondacija je objavila drugi po redu poziv za razvoj društvenog poduzetništva, kroz koji je obezbijedila 117.000 KM za tri najuspješnije poslovne ideje. 

Više informacija na oficijalnoj stranici UniCredit fondacije.

Program zajedničkog doniranja je inicijativa koja potiče zaposlenike da svojim donacijama pomognu odabranim organizacijama diljem Bosne i Hercegovine. Po završetku projekta UniCredit fondacija uvećava prikupljena sredstva, tako da organizacije uključene u program dobivaju udvostručen iznos donacija. Učešćem u ovoj plemenitoj inicijativi, zaposlenici UniCredit Bank konstantno  potvrđuju opredjeljenje banke za društveno odgovorno poslovanje i daju značajan doprinos našoj lokalnoj zajednici.

2011. godine realiziran je projekat Igraj za dobro (eng. Play for Good) koji je Grupa UniCredit pokrenula u okviru sponzorstva UEFA Champions League, namijenjen jačanju dijaloga između UniCredita i lokalnih zajednica, dajući zaposlenicima mogućnost da podrže lokalne neprofitne organizacije. Projekat je bio lansiran putem mikrostranice, gdje su svi zaposlenici registracijom mogli biti uključeni u igru pogađanje rezultata utakmica UEFA Champions League počevši sa 15.02. pa sve do finalne utakmice 28.05.2011. Po završetku svih utakmica i proglašenja pobjednika UniCredit fondacija je prikupljene kredite od strane 10 najboljih kolega pretvorila u eure i donirala ih neprofitnim organizacijama, koje su kolege odabrale. Zaposlenik UniCredit Bank Krešo Zadro se plasirao među 11 pobjednika na nivou UniCredit Grupe i osvojivši 13.000 bodova učešćem u inicijativi Igraj za dobro, osigurao donaciju u iznosu od 13.000 eura za organizaciju Los Rosales iz Mostara (august / kolovoz 2011.).

PODRŠKA DJETINJSTVU

 

Sa ciljem da se pruži podrška projektima posvećenim pružanju pomoći djeci i mladima do 18 godina, UniCredit Fondacija i UniCredit Bank d.d. objavili su javni poziv pod nazivom „Podrška djetinjstvu”.

UniCredit Fondacija sa sjedištem u Milanu (Italija) u ove svrhe izdvojila je iznos od pola miliona eura, kako bi se pomoglo organizacijama koje djeluju u zemljama u kojima UniCredit Grupa ima banke članice. Javni poziv je otvoren u 13 zemalja u kojima posluje UniCredit Grupa, a putem prijava pristiglih preko UniCredit Bank d.d., bit će dodijeljeno 17.500 EUR.

Ovaj “poziv” je samo jedna od inicijativa koje se sprovode sa ciljem da se podrže projekti koji imaju širi društveni značaj u zemljama u kojima UniCredit posluje. Na ovaj način se dodatno potvrđuje strateški pristup UniCredit-a “Jedna banka, jedan UniCredit” i osnovna poruka kampanje kada su društveno odgovorne aktivnosti u pitanju “Da bismo poslovali dobro, moramo da činimo dobro”.

 

Uslovi koje je neophodno da neprofitne organizacije ispunjavaju kako bi mogle aplicirati za sredstva su sljedeći:

• da je neprofitna organizacija osnovana prije 31.12.2017. godine;

• da je projekat sa kojim se aplicira usmjeren na podršku djece i adolescenata do navršene 18. godine;

• da je organizacija usmjerena na korisnike iz entiteta gdje se nalazi sjedište Banke.

 

Dokumentacija koju neprofitna organizacija treba da dostavi zajedno sa opisom projekta uključuje sljedeće:

• statut neprofitne organizacije;

• kopiju finansijskog izvještaja za 2018. godinu;

• izjavu/potvrdu potpisanu od strane zakonskog zastupnika organizacije (nalazi se u sklopu Prijavnog formulara).

 

Sve zainteresovane organizacije koje ispunjavaju gore navedene uslove mogu da podnesu samo jedan projekat za dodjelu bespovratnih sredstava. Na osnovu pristiglih prijava, UniCredit Fondacija i stručni odbor će odabrati najviše tri neprofitne organizacije po Banci, preko koje su prijave stigle.

 

Prijave se dostavljaju preporučenom poštom na adresu:

UniCredit Bank d.d.

Zelenih beretki 24

71 000 Sarajevo

 

Neophodno je prijavu spakovati u jednu zatvorenu kovertu sa naznakom “Podrška djetinjstvu”.

Na koverti je neophodno naznačiti:

• Puno ime i adresu podnosioca prijave

• Naziv projekta

• Tekst „Ne otvarati“.

 

Svi koji su zainteresovani za prijavu projekata, obrasce mogu preuzeti u nastavku:

Prijavni formular

Izjava o borbi protiv korupcije

 

Sva pitanja u vezi sa procedurom prijavljivanja na javni poziv, zainteresovane neprofitne organizacije mogu poslati na e-mail press@unicreditgroup.ba


Poziv ostaje otvoren do 26.2.2020. godine, a odabrani projekti bit će poznati sredinom 4. mjeseca 2020. godine.

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo