UniCredit Fondacija

UniCredit fondacija (engl. UniCredit Foundation) je neprofitna korporativna fondacija osnovana 2003. godine kako bi doprinijela razvoju solidarnosti i humanosti u zajednicama i teritorijama u kojima UniCredit djeluje, a posebno u zemljama u kojima je UniCredit prisutan (17 zemalja uključujući Europu i Centralnu Aziju).  UniCredit fondacija predstavlja dodatnu potvrdu zalaganja Grupe UniCredit u promociji kulture moderne korporativne filantropije, što uključuje društvena zalaganja, donacije i volonterski rad.

Fondacija je most između zaposlenih UniCredit banke, koji su zainteresovani i spremni usmjeriti svoju energiju i sposobnosti zalagajući se za društvenu zajednicu i onih kojima je pomoć potrebna.

UniCredit fondacija je aktivna u Bosni i Hercegovini već duži niz godina, kroz različite aktivnosti.

U 2012. godini,  UniCredit fondacija je zaključila i svoj prvi poziv za projekte u Bosni i Hercegovini, koji su povezani sa društvenim poduzetništvom i dječijom zaštitom u lokalnim zajednicama, te objavila odabrane organizacije kojima je dodijeljeno 254.229 KM.

U 2014. godini UniCredit fondacija je objavila drugi po redu poziv za razvoj društvenog poduzetništva, kroz koji je obezbijedila 117.000 KM za tri najuspješnije poslovne ideje. 

Više informacija na oficijalnoj stranici UniCredit fondacije.

Program zajedničkog doniranja je inicijativa koja potiče zaposlenike da svojim donacijama pomognu odabranim organizacijama diljem Bosne i Hercegovine. Po završetku projekta UniCredit fondacija uvećava prikupljena sredstva, tako da organizacije uključene u program dobivaju udvostručen iznos donacija. Učešćem u ovoj plemenitoj inicijativi, zaposlenici UniCredit Bank konstantno  potvrđuju opredjeljenje banke za društveno odgovorno poslovanje i daju značajan doprinos našoj lokalnoj zajednici.

2011. godine realiziran je projekat Igraj za dobro (eng. Play for Good) koji je Grupa UniCredit pokrenula u okviru sponzorstva UEFA Champions League, namijenjen jačanju dijaloga između UniCredita i lokalnih zajednica, dajući zaposlenicima mogućnost da podrže lokalne neprofitne organizacije. Projekat je bio lansiran putem mikrostranice, gdje su svi zaposlenici registracijom mogli biti uključeni u igru pogađanje rezultata utakmica UEFA Champions League počevši sa 15.02. pa sve do finalne utakmice 28.05.2011. Po završetku svih utakmica i proglašenja pobjednika UniCredit fondacija je prikupljene kredite od strane 10 najboljih kolega pretvorila u eure i donirala ih neprofitnim organizacijama, koje su kolege odabrale. Zaposlenik UniCredit Bank Krešo Zadro se plasirao među 11 pobjednika na nivou UniCredit Grupe i osvojivši 13.000 bodova učešćem u inicijativi Igraj za dobro, osigurao donaciju u iznosu od 13.000 eura za organizaciju Los Rosales iz Mostara (august / kolovoz 2011.).

space

FINALNI REZULTATI ODABIRA APLIKACIJA FONDA ZA DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO - 2014. GODINA

UniCredit fondacija je, zajedno sa UniCredit bankom i Fondacijom Mozaik, odabrala tri najuspješnije poslovne ideje za finansiranje u okviru Fonda društvenog poduzetništva.

Poziv je zatvoren 28.11.2014. godine, a na poziv je pristiglo 57 aplikacija od kojih je 16 razmatrano u finalnoj selekciji i 5 aplikanata je imalo priliku da, uz podršku savjetnika Fondacije Mozaik, unaprijedi svoje poslovne prijedloge.

Eksterna komisija je, nakon procesa savjetovanja i unapređenja prijava, odobrila tri najuspješnije aplikacije.

Svim učesnicima poziva se zahvaljujemo, a odabranim aplikantima želimo puno sreće u implementaciji njihovih poslovnih ideja.

Aplikanti koji su odobreni u okviru Fonda društvenog poduzetništva su:


Aplikant

Mjesto

Naziv poslovne ideje

Odobreni iznos fonda

Doprinos zajednice

OPZ ''Tarevci''

Modriča

Povećanje kapaciteta za
sušenje voća i povrća

39.000,00 KM

94.726,72 KM

Udruženje za socijalno
uključivanje osoba sa MR TK

Tuzla

Socijalno poduzetništvo
osoba sa invaliditetom

38.100,00 KM

40.000,00 KM

OPZ „Žena"

Bratunac

Hladnjača za
jagodičasto voće

39.900,00 KM

32.000,00 KM

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo