Tržišta kapitala

Poklonite svoje povjerenje banci koja je pionir na domaćem tržištu kapitala.

IPO – Inicijalna javna ponuda

Savjetovanje vlasnika i izdavatelja vrijednosnih papira koji se po prvi put pojavljuju na tržištu, pri prodaji na međunarodnim i domaćim javnim ponudama.

*IPO – initial public offering

SPO – sekundarna javna ponuda

Savjetovanje vlasnika i izdavatelja vrijednosnih papira koji se već nalaze na tržištu, pri prodaji na međunarodnim i domaćim javnim ponudama.

UniCredit Bank d.d. je prva banka na tržištu BiH koja je dobila dozvole za agenta odnosno pokrovitelja emisije vrijednosnih papira.

Uloga agenta kod emisije vrijednosnih papira  je da pripremi i provede cjelokupan proces emisije za klijenta s tim da nema obavezu da otkupi dio vrijednosnih papira kako bi emisija bila uspješna.

Za razliku od uloge agenta, uloga pokrovitelja emisije vrijednosnih papira podrazumijeva i otkup vrijednosnih papira kako bi emisija bila uspješna. 

*SPO – secondary public offering

Za detaljnije informacije obratite se na investment.banking@unicreditgroup.ba

Povećanje kapitala

Prodaja novih dionica na tržištu kako bi se povećao kapital kompanije.

Dodatno ulaganje kapitala u preduzeće koji se obično koristi za povećanje ili poboljšanje kvaliteta stalne imovine (osnovnih sredstava) kao što su zgrade i oprema (mašine), ali i za nabavku licenci i patenta.

Za detaljnije informacije obratite se na investment.banking@unicreditgroup.ba

Emisija prava

Izdanja prava za postojeće ili nove dioničare.

Ukoliko kompanija odluči da poveća kapital, to je moguće uraditi emisijom novih dionica. Nove dionice se mogu ponuditi postojećim ili novim dioničarima. Ukoliko kompanija smatra da sve nove dionice može prodati postojećim dioničarima, tada se radi emisija prava na kupovinu novih dionica postojećim dioničarima, proporcionalno dotadašnjem učešću, obično po povoljnijoj cijeni nego bi to bio slučaj za nove dioničare. Ukoliko svi postojeći dioničari nisu zainteresovani za kupovinu, ta prava se mogu prenositi.

UniCredit Bank d.d. kao i kod IPO i SPO za klijenta priprema cjelokupan proces emisije.

Za detaljnije informacije obratite se na investment.banking@unicreditgroup.ba

Blokovske transakcije

Prodaja značajnih udjela od strane izdavatelja i vlasnika vrijednosnih papira. Blokovske transakcije su velike transakcije i konkretno na Sarajevskoj berzi (SASE) to su transakcije u iznosima preko 500 000,00 KM.

Putem blokovskih transakcija, izdavatelji i vlasnici, mogu neposrednom pogodbom sa unaprijed poznatim kupcem, dogovoriti detalje prodaje većeg broja vrijednosnih papira.

Obzirom na to da su detalji trgovine unaprijed poznati, i oni se kasnije samo prijavljuju na berzu. Blokovske transakcije ne nastaju kao rezultat spajanja ponude i potražnje.

UniCredit Bank d.d. svojim klijentima pruža uslugu kompletnu pripremu i realizaciju blokovskih transakcija.

Za detaljnije informacije obratite se na investment.banking@unicreditgroup.ba

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo