Moderno okruženje obrade plaćanja složena je mreža potrošača, trgovaca, banaka i procesora plaćanja. U protekloj deceniji došlo je do velikog pomaka od fizičkog plaćanja do digitalnog, te novih tehnologija koje se rapidno mijenjaju, gotovo na dnevnoj bazi.

Svijet pametnih telefona je iz korijena promijenio način funkcionisanja i života svih nas koji ne možemo zamisliti da provedemo dan bez našeg „smart“ prijatelja u okruženju. Koristimo ih za čitanje vijesti, provjeravanje novosti na društvenim mrežama, pravljenje “selfie“ fotografija i još mnogih funkcionalnosti koje su tu, na dohvat ruke, kako bi nam olakšali obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Zašto onda ne bismo iskoristili priliku da zahvaljujući svom telefonu izbjegnemo gnjavažu traženja novčanika po torbi, zaboravljanja kartice kod kuće, ili nepotrebno pješačenje do prvog bankomata kako bismo raspolagali našim sredstvima? Ili da jednostavno izađemo sa društvom ili odemo u kupovinu, bez razmišljanja da li imamo dovoljno novca u novčaniku. Pitate se kako?

Svako dobro dostignuće je proizvedeno iz ljudske potrebe, pa tako i mobilno plaćanje, i pomoći ćemo vam sa odgovorom na prethodna pitanja – koristite pogodnost koju nudi m-kartica, jednu od mnogih mogućnosti koje vam nudi UniCredit Bank!

Ali prije nego vam pobliže objasnimo funkcionalnost za koju smo sigurni da ćete odmah staviti „like“, pokušat ćemo utvrditi pozadinu čitave priče. Razvojem tehnologije, logičan slijed događaja jeste postojanje „kartice u telefonu“. Nove tehnologije kao što su umjetna inteligencija (AI), mašinsko učenje, chatbots i blockchain transformiraju bankovnu industriju na nezamislive načine, i olakšavaju život klijentima.

Prateći pomenutu analogiju o korištenju mobilnih telefona u dnevnim aktivnostima, u svijetu već određeno vrijeme aktivno je zaživjela praksa korištenja mobilnog plaćanja. Takva vrsta bankarstva je besplatna, te ugodna i brza metoda za plaćanje na mjestima prodaje.

Mobilno plaćanje, mobilni novčanik, mobilna kartica su sinonimi za ovu funkcionalnost.

Mobilni novčanik je prilično sličan onome što vam vjerovatno prvo padne na pamet kada se kaže: "novčanik" koji živi na vašem mobilnom uređaju umjesto u stražnjem džepu ili torbi.

Zašto biste željeli i trebali jedan mobilni novčanik? Osim toga što pruža zgodan način plaćanja robe i usluga putem pametnog telefona, mobilni novčanici su jedan od najbrže rastućih trendova koji se odnose na budućnost plaćanja. To je zato što mobilni novčanici nude brzinu, praktičnost i sigurnost za potrošače.

Osim toga, mobilno plaćanje je dobilo na popularnosti obzirom na činjenicu da je nevjerovatno jednostavno za koristiti.

Najbolje je objasniti kroz praksu, a kao primjer ćemo uzeti m-karticu koju nudi UniCredit Bank.

Usluga je dostupna svim korisnicima UniCredit Bank Mastercard kartica koji imaju ugovorenu mobilnu uslugu banke (m-ba), a za aktivaciju m-kartice dovoljno je slijediti nekoliko koraka u samoj m-ba mobilnoj aplikaciji.

Okej, ovo je bilo brzo, zar ne? Stoga, za pretpostaviti je da će oni nešto skeptičniji upitno podići obrve kada se spomene sigurnosni aspekat mobilnog novčanika. Ne zamjeramo vam, naravno da za ovo što smo naveli treba dvaput provjeriti koliko je siguran vaš novac.

Sve vaše brige mogu biti otklonjene ako uzmete u obzir dodatne sigurnosne aspekte, kao što su provjera autentičnosti korisnika i kriptosigurnost, a ta plaćanje se primjenjuju najviši sigurnosni standardi koje propisuje kartična kuća Mastercard. Ono što je ključno jeste i činjenica da telefon, a samim tim i kartica, nikada nije izvan kontrole vaših ruku!

Kako bi se mobilno plaćanje moglo ostvariti na način na koji je predviđeno, potrebno je da na prodajnim mjestima postoje bežični POS uređaji (Point of Sale - POS). Bežični POS uređaji repliciraju tradicionalne blagajne i prodajne terminale. 

Stoga, kako biste izvršili plaćanje, neophodno je da prodavač unese iznos na aparat, zatim da na POS uređaj približite vaš telefon, na kojoj je prethodno već preuzeta aplikacija kako smo već objasnili, i transakcija će biti plaćena. U trenutku kada čujete zvučni signal, znači da je plaćanje bilo uspješno, i možete preuzeti slip račun, i vašu mobitel-karticu smjestiti u džep.

Da li ćete sljedeći put iskoristiti telefon da napravite novi selfie, pošaljete poruku, ili se odlučite počastiti sladoledom, pićem ili novom obućom i platiti m-karticom, zaista je vama na izbor. Bez nepotrebnog baratanja novčanikom, prebacivanja stvari iz jedne ruke u drugu i slično.

Nadamo se da vam je sada jasnije kako funkcioniše cjelokupna funkacionalnost, i da, zaista je toliko jednostavno. Dodatno, m-kartica je prihvaćena na svim beskontaktnim POS uređajima u zemlji i inostranstvu, i nije neophodna internet konekcija kako bi se izvršilo plaćanje!

Neka m-kartica postane Vaš novi stil plaćanja!

Aktivirajte m-karticu u 2 koraka!

Pogledajte kako